Вижте пълния ѝ текст: Днес Службата за контрол на чуждестранните активи

...
Вижте пълния ѝ текст: Днес Службата за контрол на чуждестранните активи
Коментари Харесай

Министерство на финансите на САЩ: Подкрепяме България в борбата с корупцията и с руското влияние

Вижте цялостния ѝ текст:

 

Днес Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединени американски щати наложи наказания на пет сегашни или някогашни длъжностни лица от България – Румен Овчаров (Овчаров), Александър Христов Николов (Николов), Иван Генов (Генов), Николай Малинов (Малинов) и Владислав Горанов (Горанов) – за тяхното необятно присъединяване в корупционна активност в България. OFAC също по този начин наложи мярка на четири юридически лица, притежавани или следени от Малинов, както и сдружение, притежавано или следено от Горанов. Мерките по отношение на тези физически и юридически лица се постановат въз основа на Указ 13818, който надгражда и ползва Глобалния закон „ Магнитски “ за отговорност при нарушение на правата на индивида и под чието деяние попадат участниците в съществени нарушавания на правата на индивида и корупция по целия свят.

 

„ Съединените щати поддържат своя съдружник в НАТО, България, в битката както с надълбоко вкоренената корупция, по този начин и с съветското въздействие, подкопаващи демократичните институции “, съобщи Браян Е. Нелсън, подсекретар на Министерството на финансите по въпросите на тероризма и финансовата разузнаване. „ Действията, осветлени през днешния ден, обгръщат разнообразни политически партии и държавни управления, което демонстрира незабавната нужда от разграждане на мрежите, които в продължение на години са възпроизвеждали противозаконни действия, изключително в енергийния бранш. Корупцията ограбва българския народ със стотици милиони долари и попречва вложенията и икономическия напредък на страната. “

 

Днешната мярка се явява продължение на предходните наказания на OFAC против Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков и обвързваните с тях сдружения. Затвърждавайки тези ограничения, през днешния ден Обединеното кралство също наложи наказания на Пеевски, Божков и Желязков въз основа на английския Режим за световни наказания за противопоставяне на корупцията. Тези дейности показват непрестанния ангажимент на държавното управление на Съединени американски щати за многостранно партньорство и за търсене на отговорност от тези, които вземат участие в корупционни действия и са виновни за разпростирането на корупцията в България.

 

В допълнение, Държавният департамент постанова на Румен Овчаров, Александър Николов, Владислав Горанов и членовете на техните фамилии визови ограничавания по член 7031, б. „ в “ от годишния Закон за бюджетните заеми на Държавния департамент, задграничните интервенции и обвързваните с тях стратегии. Съгласно член 7031, б. „ в “ в случаите, когато държавният секретар разполага с достоверна информация за присъединяване на задгранични публични лица в забележителна форма на корупция или огромно нарушение на правата на индивида, тези лица и членовете на техните фамилии нямат право да бъдат допускани на територията на Съединени американски щати. Повече информация по отношение на ограниченията по член 7031, б. „ в “ е налична тук.

 

ДЪЛБОКО ВКОРЕНЕНА КОРУПЦИЯ В БЪЛГАРСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ

 

Санкционираните през днешния ден лица са заемали държавни постове в продължение на доста години, в границите на няколко държавни управления и с друга политическа принадлежност. Разнообразието на техните биографии и дългогодишната им популярност в българската политика илюстрират степента, до която корупцията е надълбоко вкоренена в министерствата, партиите и държавните браншове, и демонстрират изключителната потребност от политическа воля за реализиране на промяна, обвързвана с върховенството на правото, и битка с корупцията.

 

Корупция, обвързвана с контракти в енергетиката

 

Румен Овчаров е някогашен български депутат, а сега е член на Националния съвет на Българската социалистическа партия (БСП). Овчаров е бил и министър, отговарящ за енергетиката в края на 90-те и още веднъж в средата на 2000-те години.

 

Александър Николов е някогашен основен изпълнителен шеф и заместник-директор на АЕЦ „ Козлодуй “ – единствената атомна електроцентрала в България, благосъстоятелност на страната посредством Българския енергиен холдинг, където той е работил на разнообразни длъжности в продължение на 30 години.

.

Иван Генов също е някогашен основен изпълнителен шеф на АЕЦ „ Козлодуй “, който е бил български депутат от Българска социалистическа партия от 2017 до 2019 година

 

Овчаров неведнъж е взел участие в корупционни контракти в областта на енергетиката с съветски енергийни компании, получавайки подкупи и други облаги в подмяна на контракти с закрепена цена за съветски газ и нуклеарно гориво и контракти за поддръжка на АЕЦ „ Козлодуй “. Овчаров е получил повече от 5 милиона евро в сметки в офшорни банки, откогато е бил министър на енергетиката.

 

Свързаните с Русия контракти за нуклеарно гориво, контрактувани от свързани с Овчаров лица, са коствали на АЕЦ „ Козлодуй “ до 50 милиона евро по-скъпо, което е довело до десетки милиони непозволено получени облаги за участниците. Овчаров в допълнение се е облагодетелствал от повишените цени на българската сила посредством въвеждането на ненужни медиатори на пазара на електрическа енергия. Например, макар че АЕЦ „ Козлодуй ” има контракт за продажба на електрическа енергия непосредствено на българската Национална електрическа компания (НЕК), Овчаров е съгласувал с Николов приемането на контракти за закупуване на електрическа енергия от АЕЦ „ Козлодуй ”, която те след това препродават на НЕК, печелейки за сметка на страната и българския народ.

 

Овчаров, Николов и Генов са координирали между тях вземането на комисиони посредством корупционно пренасочване на договорите за услуги за АЕЦ “Козлодуй ” към личните си бизнес ползи, заобикаляйки контрола на българските органи посредством офшорно ръководство. Произтичащите от тези корупционни контракти бизнес договорености са траяли най-малко до 2020 година, когато бизнесите, подкрепяни от Овчаров, печелят контракт за услуги с АЕЦ „ Козлодуй “ и му дават част от приходите.

 

Освен това Николов и Генов са се съгласили да одобряват пет милиона лв. в подкупи от задгранични лица на управителни длъжности в нуклеарната енергетика против гаранции по договорите на АЕЦ „ Козлодуй “. Дори след напускането на поста изпълнителен шеф на АЕЦ „ Козлодуй “, Генов е изискал три милиона български лв. подкупи от български предприемачи, с цел да улесни преразглеждането на договорите за АЕЦ „ Козлодуй “ в интерес на техните компании.

 

OFAC постанова мярка на Овчаров, Николов и Генов по силата на Указ 13818 за това, че са задгранични лица, които са сегашни или някогашни длъжностни лица, или лица, настоящи вместо или от името на такива длъжностни лица, които са виновни, съпричастни или директно или индиректно взели участие в корупция, в това число корист с държавни средства, заграбване на частни средства за персонална полза, корупция, обвързвана с държавни контракти или рандеман на естествени запаси, или подкупи.

 

Подкупване на арбитър

 

Николай Симеонов Малинов e някогашен депутат от Българска социалистическа партия, а в този момент управлява проруската неправителствена организация Национално придвижване „ Русофили “. Той е основател и ръководител на политическа партия “Русофили за възобновление на Отечеството “, която работи за по-засилени връзки с Русия и се явява политическо продължение на Национално придвижване „ Русофили “.

 

След като е задържан и упрекнат в шпионаж в интерес на съветски ползи и му е наложена възбрана за овакантяване на страната през септември 2019, Малинов е подкупил български арбитър, с цел да му позволи да пътува до Русия, където да получи медал „ Дружба ” персонално от съветския президент Владимир Путин, дружно с парична премия от 2.5 милиона рубли.

OFAC постанова мярка на Малинов според Указ 13818 в качеството му на задгранично лице, което е сегашно или бивше длъжностно лице, или лице, настоящо вместо или от името на такова длъжностно лице, което е отговорно, съпричастно или директно или индиректно взело участие в корупция, в това число корист с държавни средства, заграбване на частни средства за персонална полза, корупция, обвързвана с държавни контракти или рандеман на естествени запаси, или подкупи.

 

OFAC също по този начин постанова мярка въз основа на Указ 13818 на четири юридически лица – „ Интер Трейд 2021 “ ЕООД, „ Министерски съвет Консулт 2016 “ ЕООД, Национално придвижване „ Русофили “ и Русофили за възобновление на Отечеството – за това, че са благосъстоятелност или следени директно или непряко от Малинов.

 

Манипулиране на законодателство

 

Владислав Иванов Горанов е някогашен депутат и министър на финансите във второто и третото държавно управление, водени от политическа партия „ Граждани за европейско развиване на България “ (ГЕРБ), в интервала м. ноември 2014 година до м. януари 2017 година и още веднъж от м. май 2017 година до м. юли 2020 година Горанов също по този начин има връзки със глобения от OFAC български олигарх и някогашен депутат Делян Пеевски. Горанов е употребявал поста си на министър на финансите, с цел да подкрепи подкупването на български държавни лица и лиши българската страна от данъчни приходи в интерес на български олигарси.

 

Като министър на финансите Горанов е взел участие в корупционна скица, вследствие на която български длъжностни лица са получили десетки милиони евро в подмяна на удобно законодателство, облагодетелстващо кръгове в хазартния бизнес.

Съдебно оборване на оценки за данъчни отговорности в резултат на спомагателни промени, наложени от корупционното законодателство, откри, че са нанесени данъчни вреди от близо 600 милиона лв. (прибл. 300 милиона долара) за петгодишен интервал, в интерес на ползите на български олигарси.

 

OFAC постанова мярка на Горанов според Указ13818 в качеството му на задгранично лице, което е сегашно или бивше длъжностно лице, или лице, настоящо вместо или от името на такова длъжностно лице, което е отговорно, съпричастно или директно или индиректно взело участие в корупция, в това число корист с държавни средства, заграбване на частни средства за персонална полза, корупция, обвързвана с държавни контракти или рандеман на естествени запаси, или подкупи.

 

OFAC също по този начин постанова мярка по Указ 13818 на сдружението „ Трилема кансълтинг “ ЕООД, консултантска компания с еднолична благосъстоятелност, за това, че директно или непряко е благосъстоятелност или следено от Горанов.

 

ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ САНКЦИИТЕ

 

В резултат от днешната мярка се блокира цялата благосъстоятелност и право на благосъстоятелност и други собственически права на посочените нагоре лица, които се намират в Съединените американски щати или са във владението или под контрола на жители на Съединени американски щати и непрекъснато пребиваващи в Съединени американски щати. Такава благосъстоятелност, право на благосъстоятелност и други собственически права наложително би трябвало да се рапортуват на OFAC. Освен това се блокират всички сдружения, притежавани директно или непряко с дялово присъединяване от или над 50 % от едно или няколко от глобените лица. Ако не е налице общо или преднамерено позволение, издадено от OFAC, или освобождение от задължението по различен метод, предписанията на OFAC по принцип не разрешават всички транзакции от жители на Съединени американски щати или непрекъснато пребиваващи в Съединени американски щати или транзакции на територията на Съединени американски щати (или осъществявани директно през САЩ), отнасящи се до каквато и да е благосъстоятелност или право на благосъстоятелност и други собственически права на обществено оповестените или по различен метод глобени лица.

 

Освен това финансовите институции и други лица, които реализират избрани покупко-продажби или действия със глобените физически и юридически лица, могат сами по себе си да бъдат изложени на наказания или да попаднат под действието на друга наказателна процедура. Забраните включват даряването или даването на парични средства, артикули или услуги от, на или в интерес на глобено лице или приемането на подаяние или под друга форма на парични средства, артикули или услуги от такова лице.

 

Въз основа на Глобалния закон „ Магнитски “ за отговорност при нарушение на правата на индивида на 20 декември 2017 година е публикуван Указ 13818, с който се удостоверява, че нарушаванията на правата на индивида и корупцията с източник напълно или в забележителна степен отвън Съединените щати са достигнали подобен мащаб и тежест, че заплашват стабилността на интернационалните политически и стопански системи. Нарушаването на правата на индивида и корупцията подкопават полезностите, които образуват най-важните устои на постоянните, сигурни и функциониращи общества. Нарушаването на правата на индивида и корупцията също по този начин оказват опустошително влияние върху хората, отслабват демократичните институции, потъпкват върховенството на правото, удължават съпроводените с принуждение спорове, улесняват дейностите на рискови лица и отслабват икономическите пазари. Съединените щати се стремят да подхващат дейности с осезаеми и обилни последици за причинителите на тежки нарушавания на правата на индивида и за забърканите в корупция лица, както и да пазят финансовата система на Съединени американски щати против корист от същите тези лица.

 

Силата и принципността на глобите, налагани от OFAC, произтичат освен от опцията на службата да причислява и слага лица в специфичен лист на глобени лица, само че също по този начин от нейната воля да снема лица от този лист в сходство със закона. Крайната цел на глобите не е да санкционира, а да провокира позитивна смяна в държанието.

 

За информация по отношение на процедурата за унищожаване от лист със наказания на OFAC, апелирам, вижте информацията под номер 897 от листата с постоянно задавани въпроси тук: https://home.treasury.gov/policy-issues/financial-sanctions/faqs/897. За подробна информация по отношение на процеса за подаване на молба за унищожаване от лист със наказания на OFAC тук: https://home.treasury.gov/policy-issues/financial-sanctions/specially-designated-nationals-list-sdn-list/filing-a-petition-for-removal-from-an-ofac-list.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР